2-stap authenticatie methode

Dit artikel gaat over de diverse 2-stap authenticatiemethodes die gebruikt kunnen worden bij het inloggen. Het is in de software mogelijk om tijdens het inloggen een zogenaamde 2-staps verificatie toe te passen. Per gebruikersaccount kun je instellen er bij de gebruiker wel of geen 2-staps authenticatie van toepassing is en welk type er 2-staps authenticatie er gebruikt dient te worden.

Pagina:  Algemeen → Inrichting → Beheer

Instellen

Momenteel zijn er 3 beschikbare opties voor de 2-staps authenticatie welke je in kan stellen onder de optie 2-staps authenticatiemethode

1. De keuze om geen gebruik te maken van de 2-staps authenticatie
  2. (Google) Authenticator
  3. Per e-mail

Authenticator

Bij het gebruiken van de “Google Authenticator” optie zal er bij iedere inlogpoging gevraagd worden om een 6-cijferige code welke door de Google Authenticator App wordt gegenereerd. Deze type je van je telefoon over in je browser om vervolgens in te loggen.

Tip! Het is mogelijk om de browser voor 7 dagen te onthouden, zodat je niet bij elke inlogpoging opnieuw de code in hoeft te voeren, dit zal in dat geval alleen gelden voor die specifieke browser op die specifieke computer. Log je in op een andere computer of in een andere browser? Dan dien je jezelf toch opnieuw te identificeren met de gegenereerde code.

Om gebruik te maken van Google Authenticator dient de optie in het systeem bij de gebruiker aangezet te worden. Er kan vervolgens op dezelfde pagina op de knop Verstuur authenticatorcode gedrukt worden om een code te genereren voor deze gebruiker welke naar het primaire mailadres van de gebruiker zal worden verstuurd.

Om gebruik te maken van Google Authenticator navigeer je naar de AppStore of PlayStore en download je de applicatie genaamd Google Authenticator. Hierna open je de mail die je hebt ontvangen vanuit het systeem en scan je met de applicatie de code die in de mail staat. Hierna worden de codes automatisch gegenereerd en kan je met de gegenereerde codes inloggen.

Authenticator code opnieuw opvragen

Indien je de mail kwijt bent met de authenticatorcode dan kan je deze code resetten om een nieuwe te ontvangen. Dit doe je door zoals normaal in te loggen met jouw wachtwoord en op “Geen toegang tot uw authenticatorcode?” te drukken.

Wanneer je dit hebt gedaan kom je in het scherm zoals hier onder weergegeven terecht, klik vervolgens op “Reset code” om een nieuwe code te ontvangen.

Hierna zal je direct de melding ontvangen dat jouw authenticatorcode succesvol is gereset alvorens de mail enkele minuten later te ontvangen.

E-mail verificatie

Wanneer je “Email” selecteert dan zal bij iedere correcte inlogpoging een e-mail naar de gebruiker gestuurd worden met daarin een 4-cijferige pincode waarmee de toegang tot de software verschaft wordt. Indien men toegang zou hebben gekregen tot het wachtwoord voor jouw Staff account, dan zullen we per definitie het systeem niet in kunnen omdat de code niet door hen ingezien kan worden.

Tip! Dit is uiteraard alleen van toegevoegde waarde indien het wachtwoord van jouw mailadres niet overeen komt met dat van jouw account in Staff. Stel voor verschillende platformen altijd verschillende wachtwoorden in om misbruik te voorkomen!

De verificatiecode wordt verstuurd naar het bij de gebruiker opgeslagen primaire e-mailadres. Hieronder zie je een voorbeeld email van de 2-stap authenticatie;