Dit artikel gaat over het collectief toekennen van verlofuren. Alle hier uitgevoerde handelingen genereren ingrepen op de urenregistratie van de medewerkers. Zie artikel ingrepen voor meer informatie.
Op deze pagina kun je lezen over de werking van het collectief toekennen van verlofuren. Met de term collectief wordt bedoeld dat je vanuit de organisatie-context voor meerdere medewerkers tegelijk de verlofuren kunt beheren. De software kent drie typen verlof: Vakantie, ATV en Overuren (ook wel Tijd voor tijd genoemd). Je leert startwaarden invoeren, verlofuren verstrekken op basis van contractverplichting, saldi van het voorgaande kalenderjaar overnemen, verlofsaldi op basis van gewerkte uren toevoegen en Tijd voor tijd saldi collectief tegenboeken.
De pagina’s zijn bereikbaar vanuit de context Organisatie: Aan-afwezigheid → Uren → Collectief
Deze pagina is alleen bruikbaar voor klanten die gebruik maken van de urenregistratie. Voor de hier beschreven handelingen zijn P&O rechten of verhoogde urenregistratie rechten met toegang tot de organisatie-context benodigd.
Om verlofuren opnieuw te verstrekken zie Verlofuren opnieuw verstrekken
Collectief startwaarden #
Deze pagina gebruik je om de startsaldi van medewerkers handmatig in te voeren. Er zijn twee situaties waarin je het startsaldo kunt invoeren: bij begin van het dienstverband en bij begin van het kalenderjaar. Deze optie is bedoeld om handmatig het startsaldo te beĂŻnvloeden. Wil je het eindsaldo van het voorgaande kalenderjaar gebruiken als beginsaldo van het nieuwe jaar? Lees dan verder bij onderdeel Collectief overnemen.
|
NB. Indien er bij medewerkers de Spaarurenregeling van toepassing is, dan boek je dit saldo op type Overuren (TVT) aangezien in deze software spaaruren een verbijzondering van overuren zijn.
Collectief verstrekken #
Hier voeg je de jaarlijkse verlofrechten van de medewerkers toe. Anders gezegd; je verstrekt de jaarlijkse opbouw aan de geselecteerde medewerkers. Er wordt hier onderscheid gemaakt in twee verloftypen: Vakantie en ATV. De software rekent op basis van de contractinstellingen van de medewerkers het te verstrekken saldo uit. Bepalende factoren zijn de geselecteerde CAO en de contractverplichting aantal uren per week. Indien er bij CAO aanvullende verlofrechten van toepassing zijn op leeftijd of anciënniteit, dan worden die ook meegenomen in de berekening.
Het collectief verstrekken van verlofsaldi doe je altijd aan het begin van het nieuwe kalenderjaar om de opbouw voor dat jaar toe te kennen. Hiernaast gebruik je collectief verstrekken ook om de opbouw opnieuw uit te rekenen wanneer de medewerker een ander contract krijgt. Bij het contract van de medewerker kan ingesteld worden of er afwijkende uren gelden inzake Vakantie en ATV. Indien deze optie ingevoerd is, wordt er niets berekend en geldt de afwijkende waarde.
|
Collectief overnemen #
Op deze pagina neem je het eindsaldo van het voorgaande jaar over naar het nieuwe jaar. Het eindsaldo op 31 december bepaalt dan het beginsaldo op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Deze handeling voer je eenmalig uit aan het begin van het jaar.
|
Oproep-VAK en Oproep-ATV #
Deze pagina’s zijn er voor bedoeld om verlof opbouw op basis van gewerkte uren te berekenen. Oproepkrachten en Min-max medewerkers kunnen ook vakantie- en ATV rechten opbouwen, deze worden achteraf op basis van de urenregistratie berekend. Ook over VAK en ZIE uren wordt verlofopbouw berekend. De van toepassing zijnde CAO wordt hier in acht genomen; de berekening is inclusief eventuele additionele verlofuren op leeftijd of anciënniteit.
Bij het berekenen van de verlofuren houdt het systeem rekening met het feit of de medewerker wel of geen invalkracht is. Voor invalkrachten geldt een lagere opbouwfactor dan bij normale medewerkers.
|
Factor is het percentage vakantieuren dat over de gewerkte uren berekend wordt. Dit percentage is afhankelijk van of de medewerker invalkracht is ja/nee. De instelling invalkracht doe je binnen de contractgegevens.
Gew. uren zijn de gewerkte uren in de geselecteerde periode.
Vak. Recht is de factor vermenigvuldigd met het aantal gewerkte uren.
Bestaand toont of er al vakantie recht is toegekend als ingreep voor deze medewerker in de periode.
Nieuw is de nieuwe opbouw wanneer je deze toekent. “Geen actie” betekent dat er of geen uren zijn geregistreerd in de periode of dat de medewerker niet staat aangevinkt.
Opmerking is de opmerking bij de salarisgegevens, zie ook artikel salaris wijzigen.
Verwijder ingrepen vinkje is er voor bedoeld om voor de geselecteerde medewerkers eerst de ingrepen in de periode te wissen en daarna nieuwe opbouw toe te voegen. Deze optie gebruik je bijvoorbeeld bij het corrigeren van foutieve opbouw.
TVT Ingrepen #
Deze pagina is er voor bedoeld om per periode collectief positieve TVT saldi op nul te stellen. Met één klik kunnen voor geselecteerde medewerkers positieve tijd-voor-tijd saldi nulgesteld worden. TVT is het verschil tussen het aantal uren dat een medewerker op basis van het contract zou moeten werken en de uren vastgelegd in de urenregistratie. Het aantal uren dat de medewerker in de opgevraagde periode moet werken zie je in de kolom Roosternorm en het aantal geregistreerde uren staat in kolom Uren. Een positief verschil tussen deze twee staat voor meeruren; een negatief verschil betekent dat de medewerker minuren opbouwt.
Alleen bij een positief saldo kunnen ingrepen uitgevoerd worden aangezien er vanuit gegaan wordt dat de overuren uitbetaald worden.
|
Uren:Â geregistreerde uren in de geselecteerde periode;
Verschil: verschil tussen de norm en geregistreerde uren (TVT);
Vorig saldo:Â eindsaldo van de vorige periode;
Bestaand:Â reeds bestaande tijdregistratie ingrepen op het TVT saldo in de geselecteerde periode;
Nieuw:Â de te-maken tegenboeking om het TVT saldo in deze periode op nul te krijgen.