Dit artikel beschrijft hoe de horeca vakkracht in de software vastgelegd wordt.
De term vakkracht wordt in het KHN arbeidsvoorwaardenreglement (versie 2015 paragraaf 1.9) als volgt omschreven:
Een werknemer is vakkracht en daarmee vakbekwaam als hij aantoonbaar over voldoende ervaringsuren in de desbetreffende functie beschikt. Dit is in ieder geval zo als hij in de functie feitelijk, ongeacht vol- of deeltijd, 1.976 ervaringsuren bij zijn eigen werkgever heeft opgebouwd. Indien de werknemer bij het afsluiten van de arbeidsovereenkomst nog niet vakbekwaam is, wordt in de arbeidsovereenkomst opgenomen hoeveel ervaringsuren hij nog moet verwerven. De ervaringsuren zijn de uren vanaf het 18e jaar.
Let op: De niet-vakkracht heeft geen recht op een loon op basis van de functieschaal, maar op minimaal het wettelijk minimum(jeugd)loon. Ook heeft deze medewerker geen recht op de feestdagentoeslag.
Navigatie #
Het rapport Vakkracht is vanuit de context Afdeling, Regio en Organisatie op te vragen. Zie het onderstaande schema hoe je er naar toe navigeert:
Op het scherm #
Hoe werkt het? #
De berekening voor het wel of niet kwalificeren van de medewerker als zijnde vakkracht bestaat uit het geregistreerde uren aftrekken van de benodigde ervaringsuren 1.976.
- In de kolom Gewerkt zie je het aantal geregistreerde uren.
- De kolom Totaal is de som van gewerkte uren plus een eventueel startsaldo ervaringsuren
- Uren te gaan is het aantal resterende uren totdat de medewerker de kwalificatie vakkracht krijgt
- Bij het bereiken van 1.976 uren is de medewerker automatisch vakkracht
- Medewerkers worden alleen in deze lijst getoond wanneer er invoer is op Start Ervaringsuren
Startwaarde ervaringsuren instellen #
Op de pagina Dienstverband → Stam wordt het startsaldo ervaringsuren ingesteld. Invoer in dit veld is verplicht voor het starten van de teller resterende uren vakkracht.
Laat dit veld leeg wanneer je de medewerker niet in het rapport Vakkracht wilt terugzien.