Rooster Automaat (diensten)

Dit artikel gaat over Automatisch Roosteren en de instellingen waarmee de software een dienstenrooster automatisch kan invullen

Voor het gebruik van Automatisch roosteren zijn de volgende rollen belangrijk:

1. ROO-A2: Automatisch Roosteren; deze rol geeft recht op de knopjes Vul Rooster, Undo en Toon rangorde onderaan het dienstenrooster
  2. ROO-A4: Roosterautomaat inrichter; deze rol geeft recht op de pagina Automaatinstellingen en de inrichterpagina Sjablonen

Automatisch vullen van diensten #

Afbeelding 1 – Dienstenrooster automatisch vullen

Inrichting competenties en vaardigheden #

Pagina: Inrichting → Tabellen → Competenties

Classificatie #

Classificatie van competenties betekent in deze software een rangschikking van niveau/beheersing waarop een vaardigheid ingeschaald wordt. Denk bijvoorbeeld aan een scorekaart.

1. Klik op het icoon toevoegen (gele plus)
  2. Voer de classificatie details in (volgorde is weergave van laag naar hoog)
  3. Opslaan

Vaardigheid #

1. Klik op het icoon toevoegen (gele plus)
  2. Voer de vaardigheid details in
  3. Koppel een categorie (optioneel)
  4. Koppel een organisatorische eenheid (optioneel)
  5. Opslaan

Categorie #

Op deze pagina kunnen categorieën gedefinieerd worden waaronder men vaardigheden rubriceert.

Voorbeeld: wanneer een medewerker een tweede taal kan spreken, dan is deze tweede taal een vaardigheid, de categorie waaronder dit valt is taalbeheersing. Classificatie matig, voldoende of goed is de mate waarin de persoon de taal beheerst.

Maak eerst een categorie aan en koppel deze vervolgens aan een vaardigheid.

1. Klik op het icoon toevoegen (gele plus)
  2. Geef de naam in
  3. Opslaan

Werknemer competentie #

Context: Persoon

Pagina: Persoon → Kwaliteit → Werknemer → Competentie

Het instellen van competenties bij de werknemers helpt de roostermaker bij het vinden van passende medewerkers bij diensten of opdrachten waarvoor een minimale classificatie of minimale vaardigheden vereist zijn.

1. Klik op het icoon toevoegen (gele plus)
  2. Kies de classificatie en voer de startdatum in (einddatum wordt automatisch aangevuld)
  3. Opslaan

Aanmaken diensten #

Vervolgens moeten er diensten aangemaakt worden. Er is maar één klein verschil met het huidige aanmaken van diensten en dat is namelijk dat er een klasse en vaardigheid gespecificeerd moeten worden. Later wordt er op basis van de hier gespecificeerde klasse en vaardigheid een match tussen een medewerker en dienst gezocht.

Om de pagina te raadplegen waar diensten aangemaakt kunnen worden dien je de onderstaande routing te volgen.
Inrichting → Uren → Roosteren → Diensten

1. Vul hier de naam van de dienst in
  2. Vul hier de omschrijving van de dienst in
  3. Vul vervolgens een begintijd, eindtijd, en een tijd in die aan een activiteit besteed is.
  4. Vul hier een klasse aan die gewenst is bij een dienst. In dit geval worden klasses aangegeven met *. Dit kan uiteraard ook op een andere manier ingevuld worden.
  5. Vink hier aan welke vaardigheden bij een dienst horen.

Automaat instellingen #