Dit artikel gaat over het uit dienst melden van een werknemer.
Op het werkgeverloket is er onder de categorie In-Uitdienst een koppeling naar de pagina Uitdienst melden. Op deze pagina kunnen we per werknemer een uitdienst datum instellen. Deze datum stelt de laatste werkdag van deze werknemer voor en na het verstrijken van de datum zal de werknemer automatisch uit dienst gemeld worden.
Het uit dienst melden houdt o.a. in dat de medewerker niet meer in de lijsten van urenregistratie, roosteren en meer schermen getoond wordt. Alle historie van de medewerker wordt bewaard en vervolgens onzichtbaar gemaakt.
De pagina Uitdienst toont naast de invoervelden voor het uitdienst melden ook informatie over de actuele artikelen welke nog in het bezit zijn van de medewerker.
Uitdienst melding inplannen #
Volg deze werkwijze om een medewerker uit dienst te melden:
- Op het werkgeverloket categorie In-uitdienst
- Kies Uitdienst melden
- Zoek de medewerker op
- Kies de laatste werkdag
- Kies een reden voor uitdienst
- Klik op de knop “Uitdienst melden”
Na het verstrijken van de laatste werkdag wordt de medewerker door het systeem uitdienst gemeld en zal de medewerker niet meer in diverse lijsten getoond worden. Ook kunnen er na deze datum geen uren meer geregistreerd worden en ook ingrepen zijn bij uitdienst niet meer toe te voegen. Voor medewerkers met een gebruikersaccount geldt dat zij nog wel kunnen inloggen, echter met beperkte rechten. Men kan alleen nog inloggen op de pagina waarop de salarisstroken en jaaropgaven gedownload worden.
Overzicht actuele artikelen #
Wanneer de medewerker geselecteerd is, worden onderin beeld het overzicht van actuele artikelen getoond. Dit overzicht helpt de P&O medewerker met het afwikkelen van de totale uitdienst/overgangsprocedure en eventueel met het inleveren van de artikelen.
Overgang naar andere entiteit #
In de praktijk komt het geregeld voor dat een medewerker binnen de organisatie van het ene bedrijf over gaat naar het andere. Correcte administratie hiervan in deze software houdt in dat de medewerker uitdienst wordt gemeld onder vermelding van “Overgang naar andere entiteit”. Vervolgens volgen we het proces medewerker opnieuw in dienst nemen bij het nieuwe bedrijf.
Vakantie- en overuren #
De werkgever heeft bij een dergelijke overgang twee keuzes inzake het saldo VAK en TVT uren:
- Saldo op nul stellen en deze met de werknemer af te rekenen
- Werknemer neemt de uren mee naar de nieuwe entiteit
Nulstellen en afrekenen #
Bij het inplannen van de uitdienstmelding vinkt men nu aan Urensaldi op nul stellen.
De software voegt een tegenboeking toe onder ingrepen ter hoogte van het saldo VAK en TVT op laatste werkdag van de werknemer. In alle overzichten van deze werknemer staan de saldi per einde dienstverband nu op nul.
Het verwijderen van een nulstelling doet men ook op de pagina ingrepen.
Saldo meenemen naar andere entiteit #
Ook hier geldt dat de uren bij het oude bedrijf op nul gesteld kunnen worden. Vervolgens zal de werkgever zelf een ingreep moeten uitvoeren waarbij het saldo VAK en TVT binnen het nieuwe dienstverband wordt opgevoerd.