Gebruiker overnemen

Deze pagina gaat over het overnemen van een gebruiker. Het overnemen van een gebruiker zorgt er voor dat je alles ziet vanuit het perspectief van de overgenomen gebruiker. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor het controleren van de omgeving van een medewerker, en of deze alle functionaliteiten bevat die van toepassing zijn voor de desbetreffende medewerker.

Het overnemen van een gebruiker kan op twee manieren. Eén van deze manieren is alleen voor het beheer.

Gebruiker overnemen #

1. Selecteer de organisatorische eenheid persoon via de button Pers.
  2. Zoek de desbetreffende persoon op

Hier is de knop Gebruiker overnemen te zien. Wanneer je op deze knop drukt zie je wat de gebruiker die je overneemt ziet wanneer hij of zij inlogt.

Zo zie je dat wanneer je zelf bent ingelogd je eigen gebruikersnaam boven aan het scherm te zien is.

Waar als je een gebruiker over hebt genomen, de gebruikersnaam van de desbetreffende gebruiker aan staat gegeven.

Ook verschijnt er een nieuwe knop naast het icoontje dat je voorheen al had om uit te loggen. Met deze knop stop je met het overnemen van de gebruiker en ga je terug naar de functionaliteiten van je eigen gebruikersaccount.

Gebruiker overnemen beheer #

Beheerders hebben ook toegang tot een andere pagina waar ze gebruikers over kunnen nemen. Deze pagina volgt de volgende navigatie: Inrichting → Gebruikers → Gebruikers. Dit heeft ook een snelkoppeling. Je komt hier direct door te klikken op het gebruikersbeheer icoon;

Op deze pagina voer je vervolgens bij Gebruiker de gebruikersnaam in en klik je op het loep icoontje om deze op te zoeken. Wanneer er gebruikersgegevens verschijnen zoals volgt;

Klik op ‘gebruiker overnemen’ om de gebruiker over te nemen.

Er verschijnt een nieuwe knop naast het icoontje dat je voorheen al had om uit te loggen. Met deze knop stop je met het overnemen van de gebruiker en ga je terug naar de functionaliteiten van je eigen gebruikersaccount.

Extra informatie #

Door het overnemen van een gebruikersaccount gebeurd er niets met de gebruiker zelf. Het overnemen beïnvloed dus niet de mogelijkheid van een gebruiker om in te loggen. Een gebruiker kan dus ingelogd zijn en tegelijkertijd zijn overgenomen zonder hier last van en/of dit door te hebben.

Ook is het mogelijk voor rechten en rollen beheerders om het overnemen van een bepaalde gebruiker te blokkeren, hiervoor voeg je aan het gebruikersaccount van de desbetreffende gebruiker de rol S20: Mag niet overgenomen worden toe. Hierdoor verdwijnt de Gebruiker overnemen knop.

Indien het in zijn totaliteit niet mogelijk moet zijn om de desbetreffende medewerker op te zoeken binnen het rollenbeheer, en deze zodoende niet meer te kunnen beheren voeg je aan deze medewerker S21: Mag niet beheerd worden toe.

Let Op! Het toevoegen van de rol S21 resulteert in het verdwijnen van de desbetreffende medewerker in het gebruikersoverzicht. Om deze weer inzichtelijk te krijgen dient er contact opgenomen te worden met Staff Support.