Dit artikel beschrijft de functionaliteit van invoer van Debiteuren voor facturatie die wordt gebruikt als betaalwijze/verantwoording in de omzetregistratie.
Wanneer gebruik je dit? #
Invoer van de betaalwijze Debiteuren voor facturatie gebruik je om bonnetjes -die op rekening op de kassa zijn aangeslagen- in de App Facturatie aan de klant/relatie te factureren. Naast dat het een onderdeel van de omzet verantwoording is, is het dus ook de basis voor facturatie van jouw debiteuren.
Mijn omzetregistratie doe ik niet handmatig, maar loopt via een koppeling. Hoe werkt het dan? #
Super handig, want de bedragen van bonnetjes worden automatisch via de koppeling onder Debiteuren voor facturatie geregistreerd en de naam van jouw debiteur wordt meteen in de App Relaties opgeslagen. Op dit moment bieden wij ondersteuning voor registratie van debiteuren bonnen vanuit deze kassakoppelingen:
-
- Countler
- Twelve (Qonline)
- Lightspeed (L-series)
Ik voer handmatig in, hoe werkt dat? #
Invoer van Debiteuren voor facturatie doe je in de kassaregistratie aan de verantwoordingzijde (rechts). Je vult voor elke bon en per BTW bedrag een regel in, dat ziet er dan zo uit.
In de laatste versie 2023.03 van de software is het gedrag van de invoervelden BTW hoog en BTW laag veranderd, deze kunnen bij handmatige invoer nog maar één waarde bevatten. Het is dus niet meer mogelijk om beide velden tegelijk te vullen. Deze aanpassing is vereist vanwege de ondersteuning voor 0% btw bonnen. Dit type bon zie je namelijk steeds vaker op de kassa omdat er nu statiegeld op PET-flesjes en blikjes bestaat. Wanneer je in het veld BTW hoog een bedrag invoert, zal het veld BTW laag uitgeschakeld worden en kleurt het grijs. Andersom werkt dit hetzelfde. Ook is het nu mogelijk om geen van beide velden te vullen en dat betekent dat het bedrag tegen 0% BTW op de factuur terecht komt.
Ok, de bonnetjes zijn geregistreerd wat nu? #
Wanneer jouw bonnen op rekening zijn geregistreerd in Debiteuren voor facturatie kun je deze in de App Facturatie op een factuur zetten. Hoe je dat doet, lees je in artikel Factureren debiteuren.